În multe partide de fotbal, omul decisiv de pe teren este vârful împins, atacantul de careu, omul care bagă mingea în poartă. În partidele de vineri și marți, meciul de calificare la EURO 2016, împotriva Irlandei de Nord, respectiv amicalul cu Danemarca, proaspăt-instalatul selecționer al naționalei României, Anghel Iordănescu, s-a bazat pe serviciile a doi astfel de jucători: Bogdan Stancu și Claudiu Keșeru. Mai jos, puteți citi o analiză a felului în care aceștia s-au descurcat împotriva adversarilor întâlniți.
Bogdan Stancu (Genclerbirligi)
Pentru partida cu Irlanda de Nord, selecționerul Iordănescu a ales să îl titularizeze pe atacantul de 27 de ani al echipei din prima ligă turcă, Genclerbirligi. Fostul jucător al Stelei și al Unirii Urziceni a arătat, însă, calități mai degrabă potrivite pentru un mijlocaș, ieșind în evidență prin viziunea foarte bună asupra jocului și prin câteva combinații reuțite cu colegii săi din compartimentul ofensiv, Alex Chipciu și Gabi Torje. În ceea ce privește fazele periculoase, Stancu s-a remarcat doar printr-o ratare uriașă, în minutul 31, când a primit o minge în fața porții, de la Lucian Sânmărtean, nereușind însă atingerea decisivă. Marele dezavantaj al său în confruntarea cu naționala Irlandei de Nord a fost jocul aerian. La cei 1,82 metri ai săi, Stancu nu a reușit să le pună probleme uriașilor fundași irlandezi la numeroasele centrări venite de pe flancuri, detenta nefiind punctul său forte. Poate și pentru că nu a reușit să trimită niciun șut spre poarta lui Carroll în prima repriză, Bogdan Stancu a fost înlocuit la pauză cu Claudiu Keșeru.
Claudiu Keșeru (Steaua)
Intrat pe teren în startul reprizei secunde a meciului cu Irlanda de Nord, stelistul de 27 de ani a adus prospețime în jocul „tricolorilor”. Acesta a fost mult mai activ decât Stancu și a făcut mai bine și faza defensivă, coborând în propriul careu la fazele fixe ale adversarilor. De asemenea, Keșeru, în pofida faptului că este cu 4 centimetri mai scund decât colegul său, s-a descurcat mult mai bine în fața irlandezilor, la duelurile aeriene. Un capitol la care stelistul stă mai rău decât Stancu este acela al mingilor pierdute. Dacă atacantul celor de la Genclerbirligi nu a pierdut niciun balon, Keșeru a pierdut două, încercând să dribleze fundașii irlandezi. Spre deosebire de Stancu, stelistul a încercat și poarta lui Roy Carroll, nereușind să creeze pericol, însă. O lovitură slabă de cap și un șut mult pe lângă poartă au fost cele două tentative ale lui Claudiu Keșeru de a-l învinge pe portarul nordirlandez.
În amicalul împotriva danezilor, Keșeru a fost integralist, iar în prima repriză am văzut, parcă, o copie identică a atacantului din meciul cu Irlanda de Nord. Stalistul a fost activ, atât în ofensivă, cât și în defensivă, la fazele fixe, dar nu a reușit să creeze pericol. De altfel, prima repriză a partidei disputate marți seară a fost una dintre cele mai plictisitoare văzute în ultima vreme, neoferind acțiuni spectaculoase sau faze periculoase. Keșeru nu a ieșit în evidență cu nimic, poate în afară de cele 9 pase bune pe care le-a dat.
Repriza a doua părea să înceapă în aceeași notă plictisitoare, cu ambele formații încercând să creeze atacuri poziționale, fără prea mare succes, însă. Totuși, în minutul 53, meciul s-a animat, odată cu reușita lui Keșeru. În urma unei pase lobate, primită de la Chipciu, atacantul stelist îl driblează pe portarul danez Andersen și înscrie în poarta goală. Adversarii României au părut să cadă, atât fizic, cât și psihic, iar 5 minute mai târziu același Keșeru majorează scorul cu o execuție superbă, de la 25 de metri, în vinclul porții adverse, iar eficacitatea sa este extraordinară: 2 șuturi, 2 goluri. După înscrierea celui de-al doilea gol, Keșeru a dispărut din jocul naționalei, nereușind să mai creeze pericol. Totuși, ca și până acum, a fost un om important pe faza defensivă, mai ales la fazele fixe ale adversarilor. Singura sa acțiune notabilă din finalul meciului a fost un nou șut de la distanță, însă care nu a prins spațiul porții lui Andersen.
Concluzii
Concluzia logică după cele două partide este că Bogdan Stancu nu s-a ridicat la nivelul colegului său, Claudiu Keșeru. Totuși, calitățile lui Stancu nu pot fi trecute cu vederea: implicarea în jocul combinativ și pasele bune. De cealaltă parte, Keșeru a demonstrat încă o dată că este un atacant eficient (3 șuturi spre poartă, 2 goluri) și un jucător important la fazele fixe, fie ele pentru naționala României sau pentru adversari. Putem adăuga că aceste două goluri înscrise de Keșeru l-au dus pe acesta la trei rușite în tot atâtea meciuri jucate pentru naționala țării noastre. Concluzia, așa cum o spunea și Anghel Iordănescu la conferința de presă, este că, în momentul în care Raul Rusescu și Ciprian Marica vor fi apți de joc, va fi o luptă crâncenă pentru postul de vârf al naționalei.
Statistici complete:
Bogdan Stancu (prima repriză cu Irlanda de Nord):
Claudiu Keșeru (a doua repriză cu Irlanda de Nord):
Claudiu Keșeru (prima repriză cu Danemarca):
Claudiu Keșeru (a doua repriză cu Danemarca):
Articol scris de Mihai Moacă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER